+385 1 6387 482info@3eprojekti.hr

3. Konferencija o dobroj ekonomiji

Posjetili smo Treću konferenciju o dobroj ekonomiji, u prostorijama HOK-a, i bili prisutni na sva tri dana konferencije (31.3., 1. i 2.4.). Udruga ZMAG je organizirala događanje
i pozvala strane i domaće predavače, odnosno ljude koji su svojim primjerima dobre prakse prikazali uspješnost zadrugarstva i radničkog upravljanja.

Uvod u konferenciju

Plavu ekonomiju i njezinu bit predstavio nam je Gunter Pauli preko Skype-a, a mogli smo kupiti i njegovu knjigu. Značajna je spoznaja da se sve može višestruko iskoristiti,
primjerice soc od kave za uzgoj gljiva, sa čijim otpadom se mogu hraniti kokoši, izrađivati odjeća, sagovi, dobiva se boja, energija i tako se popis mogućnosti sve više širi.

“It always seems impossible until it’s done.”
Nelson Mandela

Christian Hiss predstavio je društveno poduzeće Regionalwert AG iz Freiburga, Njemačke, kao kombinacije društvenih poduzeća i crowdfunding modela. Građani i privatnici
nose udio poduzeća kao dioničari. Ovo građansko akcijsko društvo obuhvaća proizvodnju ekološke hrane, preradu, distribuciju proizvoda te marketing i prodaju.

Ander Extreberria predstavio je najveću svjetsku zadrugu Mondragon, čija su načela kooperativnost i solidarnost te rad i edukacija. Svaki član može biti radnik, ali i vlasnik.
Zanimljivo, zar ne? Obuhvaća 250 svjetskih tvrtki organiziranih u 103 zadruge, a područja djelovanja su financije, industrija, maloprodaja i obrazovanje.outerspaces.com.au Nakon svjetskih dobrih primjera, okrenuli smo se stvarnosti hrvatske društvene ekonomije i poražavajućem broju zadruga. Ovi primjeri bi nas trebali nadahnuti i ohrabriti
da krenemo prema općem boljitku za svakog čovjeka, od direktora koji ujedno vozi viljuškara do radnika u metalnoj proizvodnji, od kojih su i jedan i drugi vlasnici firme u
kojoj rade. Zadruge objedinjuju više struka, tvrtki, sektora, grana proizvodnje, prodaje, marketinga i dr., omogućena je kooperacija i povezanost članova, manje se resursa
troši na produkt i u konačnici manje je negativnih utjecaja na okoliš. Postavlja se pitanje zašto bi jedna tvrtka morala imati sve segmente poslovanja i veće troškove, kad se
može, kroz zadružni model, umrežiti sa drugim tvrtkama od kojih jedna proizvodi povrće, druga mlijeko i sir, treća ima usluge prijevoza, a netko je izvrstan u marketingu i
traženju tržišta. Zadružni modeli imaju važnu socijalnu i društvenu dimenziju i mogu imati pozitivan utjecaj na motivaciju i uspjeh svih dionika.

O uspješnom primjeru radničkog upravljanja govorio je Dragutin Varga predstavivši ITAS, Ivanečku tvornicu alatnih strojeva, gdje su radnici ujedno i vlasnici tvornice.

Stjepan Pavlović, vlasnik tvrtke S.V.D.- Pavlović iz Jezerana u Lici predstavio je proizvodnju centralnih peći na biomasu (sječka, peleti).  Iz nekih neobjašnjivih razloga u
javnost ne dolaze informacije o ovakvim dobrim primjerima iz hrvatske prakse.  Osvježenje su bile i mlade djevojke koje su predstavile projekt pokretanja 1. zadružne
pivovare u Hrvatskoj, pod nazivom ‘Brlog’. Kuhaju pivo od 4 osnovna sastojka, razvoze same i za sada imaju dogovor s jednim lokalom za isporuku. Poželimo im svu sreću
i podržimo na crowdfunding kampanji!

Sva tri dana naše oči i nepce su uveseljavali okusi kulinarsko-vrtno-jezične zadruge ‘Okus doma’, kojima čestitamo na maštovitosti jelovnika, trudu i volji i također čestitamo
na osnaživanju zadrugarskog modela.

Okus doma

Zanimljivo i inspirativno predstavljanje modela upravljanja vodom održao je vijećnik Grenoblea i poručio tri cilja: javno upravljanje vodom, čista neklorirana voda te
uključenost građana i korisnika u upravljanje vodom.

Perjanica konferencije bio je Mark Shepad sa predavanjem o agrošumarstvu, odnosno obnavljajućoj poljoprivredi. Isticao je vrijednost imitacije savana kao krajobraznih
struktura koje sadrže sve potrebne uvjete za dugoodrživ sustav i međusobno povezivanje elemenata. Prorahljena šuma sa travnatim proplancima pogoduje uzgoju krava,
uzgoj usjeva i plodored između redova voćaka, divlje kokoši (‘jurassic chicken’) koje preživljavaju u prirodi i dr. Bit je u povezivanju i organizaciji održivog sustava koji uključuje
stabla i grmove s jestivim plodovima, trajnice, ljekovito bilje, stoku i perad, gljive, vodu i ribe.. sve što može obnoviti zemljište i povećati prinose te smanjiti potreban rad.

Mark Shepard

Nakon predstavljanja Goodworks projekta iz Austrije koji nude certificiranje proizvoda koji je ekološki, prizveden za načelima dobre ekonomije i drugim parametrima., za
kraj je organizirano predstavljanje Zadruge za etično financiranje. Neki od članova su se predstavili i ispričali svoju priču, odnosno što ih je privuklo zadruzi. Predstavljen
je projekt Etične banke, za koji planiraju do kraja lipnja prikupiti određen broj zadrugara, kako bi ih HNB prihvatio i dao im status banke. Želimo im uspjeh i pozivamo sve
koji prepoznaju dobrobit ovakvog modela poslovanja da se učlane i doprinesu sebi i društvu.

Eticna banka

Veselimo se slijedećoj konferenciji i nadamo se da ćemo, uz nove strane primjere, do tada imati više primjera dobre prakse iz Hrvatske, kao i osnovanu Etičnu banku.

 

 

Više možete pročitati na:

http://www.dobra-ekonomija.hr/vijesti/konferencija-o-dobroj-ekonomiji/otvorena-3-konferencija-o-dobroj-ekonomiji

https://www.facebook.com/events/1512532862381508/permalink/1531605793807548/

http://www.kulturpunkt.hr/content/planet-people-profit

http://www.h-alter.org/vijesti/dobra-ekonomija-znaci-radnicko-upravljanje

i drugim portalima koji su izvještavali o događanju.