+385 1 6387 482info@3eprojekti.hr

IZVJEŠTAJ – NIGEL THORNE – SIMPOZIJ “ODRŽIVOST I KRAJOBRAZNA ARHITEKTURA – VIŠE OD DIZAJNA” – 13.5.2015. Hotel International, Zagreb

Organizatori simpozija bili su: Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG), Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Hrvatska komora arhitekata – Odbor za krajobraznu arhitekturu.

Krajobrazni arhitekt g. Nigel Thorne – počasni član i bivši predsjednik Međunarodnog udruženja krajobraznih arhitekata Europe (International Federation of Landscape Architects – Europe).

Men’s New Orleans Saints Brandin Cooks Nike Black 50th Season Patch Game Jersey,Toddler Cleveland Browns Joe Haden Nike Brown Team Color Game Jersey,Women’s Baltimore Ravens Justin Tucker Nike Purple Game Jersey.Men’s Minnesota Vikings Laquon Treadwell Nike Purple Game Jersey,Women’s Minnesota Vikings Gerald Hodges Pro Line Team Color Jersey Cheap Jerseys

Predstavnici Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te Hrvatske komore arhitekata – Odbor za krajobraznu arhitekturu istaknuli su potrebu da se krajobrazni arhitekti bolje pozicioniraju na tržištu i u zakonskoj regulativi te da imaju snažniju ulogu u projektima općenito u Republici Hrvatskoj što je g. Thorne potvrdio kao činjenicu ističući primjer izgradnje Olimpijskog parka kao vrhunskog primjera planiranja zelene infrastrukture u Velikoj Britaniji, koju je od početka planiranja do izvedbe vodio upravo krajobrazni arhitekt.

nigelthorne

Sudionici: Mario Jukić, predsjednik Hrvatskog društva krajobraznih arhiekata, Snježana Turalija, direktorica Savjeta za zelenu gradnju, Tomislav Ćurković, predsjednik Hrvatske komore arhitekata. te gđa. Borka Bobovec, pomoćnica ministrice za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu koja se osvrnula na novosti u zakonskoj regulativi.

Simpoziju je prisustvovalo više od 200 posjetitelja, od toga stotinjak stručnjaka iz područja krajobrazne arhitekture, arhitekture, građevinarstva, ekonomije i šire zainteresirane javnosti te konzervatora iz cijele Hrvatske kao i stručnjaka iz Slovenije, ispred kojih je došla predsjednica Slovenskog društva krajobraznih arhitekata, gđa. Nevenka Žvokelj, te preko 80 studenata Agronomskog fakulteta – Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost i drugi visoki uzvanici.

Institucionalni pokrovitelji stručnog simpozija bili su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u RH, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zeleni sponzori simpozija bili su Cemex Hrvatska, Inaqua, Knauf Insulation, Bauder, Moj balkon te Miagra.

 

Donosimo vam neke od upečatljivijih citata Nigela Thornea:

“Pitanje je što mi radimo za krajobraz, a ne što on radi za nas!”

“Potrebno je ponovno promišljanje (rethinking) urbanog krajobraza.”

“Za krajobraznog arhitekta najvažnije je da razumije krajobraz i okoliš u kojem radi te da razumije ljude i zajednicu s kojima će surađivati na projektu. Ključno je postizanje zajedničkog dogovora oko planiranja, dizajna i programa upravljanja i izvođenja.”

„Naš planet može postati globalno održiv i prilagoditi se budućem rastu populacije jedino dok poštuje i razumije potrebe krajobraza u kojem te populacije žive i rade. To će se vrlo teško ostvariti bez kvalitetno obrazovanih, obučenih i kvalificiranih krajobraznih arhitekata“.

predstavnica_hrvatskogsavjetazazelenugradnju

LINK na događaj:

http://www.gbccroatia.org/clanci/nigel-thorne-odrzivost-i-krajobrazna-arhitektura-vise-od-dizajna!/76.html