+385 1 6387 482info@3eprojekti.hr

Permakulturni dan

U nedjelju, 07.02.2016. bili smo svjedoci zanimljivih i edukativnih predavanja ZMAG-ovaca u Frankopanskoj 1 u prostorima Zelene akcije. Okupilo se puno znatiželjnika, nekih koji već imaju vrtove i imanja i  došli su po pokoji savjet i razmijenu iskustava, onih koji provode permakulturu u stanovima ili onih kojima je to tek jedna nova tema u životu. Uz kratki filmić o tlu, na predavanju je spomenuta njegova važnost, uloga bioraznolikosti kao i važnost biljaka za smanjenje udjela CO2 u atmosferi.

20160207_105134

Dotakli smo se i vrlo popularne teme rješavanja puževa, a kao najbolje rješenje iz iskustva pokazala se nabavka erialnumbers.capatkica – indijskih trkačih ili domaćih bijelih.

Istaknute su različite inicijative i projekti, koji se odnose na povezivanje proizvođača i potrošača (‘Hrana za dobro’), ‘Dobra ekonomija’ koja podupire zadrugarstvo, stvaranje lokalnih valuta, omogućava zadovoljenje potreba ljudi u zajednici i dr., te projekt ‘Milo za drago’ kao koncept razmjene bez upotrebe novca.

20160207_105129

Najzanimljivija tema koja nas je dočekala na početku bila je permakultura u školama i uloga ZMAG-ovaca u izradi kurikuluma za reformu školstva prema stranim uzorima sa ciljem da se djecu u školama educira o permakulturi, ali i drugim sadržajima i pojmovima poput BDP-a, ekološkog otiska, prehrambenog suvereniteta, tranzicijskih gradova i dr.

Mens New York Giants Eli Manning Nike White Elite Jersey,Men’s Buffalo Bills Eric Wood Pro Line Big cheap windows 10 key Tall Team Color Jersey,Pro Line Mens San Diego Chargers Cordarro Law Team Color Jersey Cheap Jerseys.Women’s Denver Broncos Owen Daniels Pro Line Alternate Jersey,Women’s Arizona Cardinals Givens Price Pro Line microsoftproductssettlement Cardinal Player Jersey,Men’s Miami Dolphins Ryan Tannehill Nike Green Salute To Service Limited Jersey

Svaka čast na inicijativi! Očekuje se da bi od jeseni 60-ak škola moglo eksperimentalno uvesti predloženi kurikulum u svoj program.

20160207_102224

 Ukratko su se predstavile udruge Vestigium i Prečko sa svojim tranzicijskim konceptima i realiziranim projektima te tako dali uvid i poticaj za djelovanje u lokalnim zajednicama.

Cijeli događaj bio je popraćen razmjenom i kupnjom ekološkog sjemena, druženjem u pauzama i nagradnom igrom uz izvlačenje oraha sa brojevima.

Vrlo zanimljivo i kreativno, bravo!

Nadamo se da će se krug permakulturista i dalje širiti, kao i svjesnost o ekologiji i održivosti, uz isticanje važnosti brige o ljudima, zemlji, svim živim bićima i pravilnoj raspodjeli dobara.

Korisni linkovi:

website

facebook