+385 1 6387 482info@3eprojekti.hr

Rekonstrukcija povijesnog perivoja Stossmayerovo šetalište u Petrinji

Strossmayerovo šetalište

O Projektu

U suradnji s tvrtkom Nesek d.o.o. i Uredom ovlaštenog krajobraznog arhitekta, Robert Duić, dipl.ing.agr., u tijeku je izrada dokumentacije za rekonstrukciju povijesnog perivoja na glavnom gradskom trgu u gradu Petrinji – Strossmayerovog šetališta. Suradnja i radovi na idejnom, glavnom i izvedbenom projektu krajobrazne arhitekture i arhitekture započeli su 2013. godine.

Povijesni perivoj iz 18. st. nalazi se uz Crkvu Sv. Lovre u središtu grada. Nastao je u 18. st. prvenstveno kao vojni trg, koji je s vremenom mijenjao svoj karakter, od duhovnog, sajmišnog pa sve do parkovnog krajem 19.st. Nakon rata, perivoj je doživio unošenje neprimjerenih građevina i biljnih vrsta u svoju povijesnu matricu.

Cilj projekta je obnoviti zaštićeni perivoj u kategoriji Spomenika parkovne arhitekture, na način da se ponovo približi povijesnoj matrici perivoja , uz uvažavanje i naglašavanje centralnih osi i povijesnih građevina te uklanjanje neprimjerenih biljnih vrsta. Trafostanica svojim postojećim gabaritima i izgledom zahtijeva rekonstrukciju, odnosno izgradnju nove zgrade oblikovno primjerenije svojoj okolini.

Naručitelj :
Grad Petrinja
Zadatak:
Rekonstrukcija povijesnog perivoja Stossmayerovo šetalište u Petrinji
Suradnici:

Nesek d.o.o,

Ured ovlaštenog krajobraznog arhitekta Robert Duić, dipl.ing.agr.

Datum:
prosinac, 2013.  ->  (još traje)
Most Recent Projects